Служба захисту персональних даних PDF Печать
17.11.2011 22:12

З 1 липня в Україні починає діяти нова держструктура – Служба захисту персональних даних, як повідомили в Міністерстві юстиції. Ця структура буде контролювати законність використання особистої інформації про українців. Всі підприємства та організації, які з нею працюватимуть, повинні будуть зареєструвати свої бази даних у спеціальному державному переліку.

Для контролю використання особистої інформації українців створять Державну службу захисту персональних даних. Вона буде контролюватися Міністерством юстиції та матиме статус органа центральної виконавчої влади. А з 1 липня почнуть створювати Державний реєстр баз персональних даних. Усі підприємства та організації, незалежно від форми власності, фактично мають право стати власниками персональних баз даних.

"Якщо підприємства будуть вести ці реєстри, то вони будуть зобов´язані їх зареєструвати, тобто зробити легітимними. На цій підставі вони будуть збирати ваші персональні дані. При цьому, вони можуть це робити виключно з вашої письмової згоди, тобто ви маєте письмово повідомити, що не заперечуєте, щоб вони обробляли ваші персональні дані", - розповідає телеканалу UBR Інна Ємельянова, заступник міністра юстиції України.

У новоствореній службі працюватиме близько півсотні осіб. Її очолить Олексій Мервінський, колишній спеціаліст зі спецзв'язку Служби безпеки України. Також визначилися і з помешканням для структури - вона розділить його з Державною реєстраційною службою у будівлі на вулиці Марини Раскової. Юристи кажуть, що на даний час персональні дані українців незахищені.

"На сьогодні майже всі дані, що включають в біометричні паспорти і так далі, стали доступними. Отже, як тільки це стає доступним для когось, то вже одразу виникає можливість доступності для тих, для кого це було б не бажано, тобто щоб такою інформацією стосовно вас хтось володів", - пояснює телеканалу UBR юрист Андрій Федур.

Ця служба здійснюватиме виїзні перевірки підприємств за двома критеріями: законність збору інформації та відповідність її захисту за технічними критеріями. Для тих, хто не стане на облік у державному реєстрі, передбачені штрафи. А з 1 січня наступного року, коли набудуть чинності зміни до Кримінального кодексу, за таке порушення буде можливе ув'язнення до 5 років.

 Автор: Джерело: Украинский Бизнес Ресурс

 

Також перегляньте: 

Закон України "Про захист персональних даних"  

Реєстрація баз персональних даних

Заява про реєстрацію бази персональних даних  

Бланк  "Згода на збір та обробку персональних даних"

 

 

Чтобы оставить комментарий, пожалуйста, войдите в систему или зарегистрируйтесь

Календар новин

2024
Апрель
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Актуальна версія

Бухгалтерская программа по расчету зарплаты
При копировании, обратная ссылка обязательна!
Salary.net.ua - 2010-2024
Audio Streamed by the BroadWave Streaming Audio Server by NCH Software.