Щодо деяких питань оплати праці працівників центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді PDF Печать
28.09.2017 08:50

 

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 06.09.2017 р. N 17690/0/2-17/42

Міністерство соціальної політики України у зв'язку з численними зверненнями від місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді щодо деяких питань оплати праці працівників центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді (далі - центри) надає відповідні роз'яснення.

Відповідно до статті 8 Закону України "Про оплату праці" умови оплати праці працівників установ і організацій, що фінансуються з бюджету, визначаються Кабінетом Міністрів України.

Умови оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери визначені постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. N 1298 "Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери", якою не передбачено встановлення надбавки за вислугу років працівникам.

Постановою Кабінету Міністрів України від 22.07.2016 р. N 462 "Питання оплати праці працівників центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді" (далі - постанова N 462) визначено умови оплати праці працівників центрів на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів шляхом внесення зміни в додаток 2 до постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. N 1298.

Відповідно до пункту 3 постанови N 462 Мінсоцполітики розроблено наказ від 16.08.2016 р. N 883 "Про внесення змін до наказу Міністерства соціальної політики України від 18 травня 2015 року N 526" <...>, яким визначено конкретні умови оплати праці працівників центрів.

Разом з тим, з метою підвищення престижності праці та залучення висококваліфікованих працівників окремими постановами Кабінету Міністрів України передбачено встановлення надбавки за вислугу років працівникам (педагогам, медикам, науковцям тощо). Постановою Кабінету Міністрів України від 21.06.2017 р. N 435 передбачено встановлення надбавки за стаж роботи в центрах (далі - надбавка) керівникам центрів, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів з основного виду діяльності та фахівцям із соціальної роботи.

Надбавка виплачується щомісяця у відсотках до посадового окладу залежно від стажу роботи в таких розмірах: понад 3 роки - 10 відсотків, понад 10 років - 20 відсотків, понад 20 років - 30 відсотків.

До стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки, зараховується в тому числі час роботи в центрах на посадах, віднесених до відповідних категорій посад державних службовців та органів місцевого самоврядування, за основним видом діяльності, а також на відповідних посадах державних службовців та органів місцевого самоврядування у соціальній сфері.

Галузі, що надають різноманітні (матеріальні і духовні) послуги для населення, утворюють соціальну сферу, до якої відносять передусім сферу послуг: освіту, культуру, охорону здоров'я, соціальне забезпечення, молодіжну політику, фізичну культуру тощо. Основний вид діяльності установи/організації визначається завданнями та функціями, передбаченими положенням та іншими установчими документами, що регламентують діяльність установи/організації.

Що стосується працівників центрів, які займають посади "методист", "практичний психолог" та "соціальний педагог", то відповідно до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. N 963, зазначені посади віднесено до посад педагогічних працівників.

Надбавка за вислугу років педагогічним працівникам виплачується згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2001 р. N 78 "Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України "Про освіту", частини першої статті 25 Закону України "Про загальну середню освіту", частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України "Про позашкільну освіту" (далі - постанова N 78).

Постановою N 78 затверджено Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, в якому визначено посади, час роботи на яких зараховується до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років. Стаж державної служби, набутий під час роботи в центрах, до педагогічного стажу не зараховується.

Стосовно встановлення надбавки за вислугу років працівникам центрів, які займають посади "бухгалтер" та "юрист", зазначаємо, що питання встановлення надбавки за вислугу років вказаним працівникам має вирішуватися під час упорядкування умов оплати праці працівників всієї бюджетної сфери, виходячи з фінансових можливостей бюджету та враховуючи реальний стан розвитку економіки країни.

Просимо довести зазначені роз'яснення до відома райдержадміністрацій, міськвиконкомів, керівників центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

Звертаємо увагу на те, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, вони мають лише інформаційний, роз'яснювальний характер і не повинні встановлювати правових норм. 

Перший заступник Міністра

О. Крентовська

 

 

Чтобы оставить комментарий, пожалуйста, войдите в систему или зарегистрируйтесь

Календар новин

2024
Апрель
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Актуальна версія

Бухгалтерская программа по расчету зарплаты
При копировании, обратная ссылка обязательна!
Salary.net.ua - 2010-2024
Audio Streamed by the BroadWave Streaming Audio Server by NCH Software.